ОСВЕТЛЯВАНЕ НА ДОСИЕТАТА НА РЪКОВОДИТЕЛИ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ - КЛИР, ЕПИСКОПИ, ПРЕЗВИТЕРИ, ДЯКОНИ, ПАСТОРИ, АПОСТОЛИ, МЮФТИИ, ИМАМИ И Т.Н.

vgw19


В началото на Януари в телефонен разговор със служител на Комисията за досиетата ни беше съобщено, че поради липса на сериозен обществен интерес, досиетата на Висшия клир на БПЦ, клира на католическата църква и останалите ръководители на религиозните общности скоро нямало да бъдат осветлени.

Кратко време след това синдикален лидер поискал в речта си на конгрес (обществено събитие) проверка на досиетата на синода на БПЦ и на Главно мюфтийство.

Явно общественият интерес, който "липсвал" в началото на Януари 2011 г. изведнъж се засилва, за да се чете съвсем прясно, според една медия как "свещениците треперят и предстоящата проверка на синода разтресе висшия клир".

Съобщава се също, че за да не бъдели изненадани от комисията по досиетата, десетки свещеници сами са си поискали проверка дали са били агенти на Държавна сигурност, разказали източници от комисията. 

Във връзка с всичко това, налага се следното уточнение: Рано или късно ще бъдат оповестени всички досиета на религиозни водачи. Просто е въпрос на време, независимо от обществения интерес, защото Законът за досиетата императивно разпорежда това.

Какво е правното основание за осветляването на църковен клир и ръководители на религиозни общности в страната?

- Това е разпоредбата на чл. 1, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

- Споменатото правно основание регламентира, че български граждани, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности ще се обявяват за принадлежност към ДС, при условията и по реда на този закон.

- Нормата на чл. 3, ал. 2, т. 6 включва ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности към публичните дейности по смисъла на закона.

- Следователно членовете на ръковоството на българските религиозни общности, които са (или тогава са били) български граждани, които са родени преди датата 16.07.1973 г. ще бъдат проверявани ex lege - по силата на самия закон.

- За синодалния състав на БПЦ-БП това означава, че на проверка ще подлежат всички 15 митрополити, защото най-младият им представител е роден през 1969 г. От епископите на БПЦ-БП без митрополитско служение няма да бъдат проверявани само следните двама епископи, защото са родени след 1973 г.: еп. Киприян и еп. Антоний.

Допълнение: 
Относно грешки и пропуски на Комисията за досиетата, се знае, че от създаването и, срещу нея са били заведени общо 69 дела. Към съда се обръщат най-често хора, които са били посочени като сътрудници на бившата ДС, а те твърдят, че не са. Досега комисията е спечелила 50 подобни дела, а други 19 са все още висящи. Като цяло комисията не е била осъждана заради грешка при разсекретяването на материали.

19 Kommentare:

Анонимен каза...

Вече е много късно! Във евангелските църкви,витае страх:нещо подобно на "мълчанието на агнетата".Вярващите са под угрозата на отлъчване,ако не зачитат "имунитета на недосегаемост" на пАсторите(и техните съпруги).Някъде вярвящите,се стахуват по-вече от тях, отколкото да имат свят страх от Господа!...Не посягай, на Божия " помазаник"!-ето го довода им(!?.Пример:ЕПЦ-Хасково"Извор на Живот"-до 2010год.Резултата:Бягство,-а ла тунизийски президент във USA и Ново Успешно Събрание-"Реформация"!Милостив е,Господ Бог Всемогъщи!...

Daniel Topalski каза...

Аргументът "Не посягай на Божия избраник!" беше модерен и преди двадесет години. Явно още е в обръщение.

Поздрави,
Даниел Топалски

Янко Добрев-Силистра каза...

Относно пасторите, които са били агенти на Държавна Сигурност

Казвам се Янко Добрев и съм пастор на Божия Църква - Силистра. Аз съм едно живо свидетелство от времето на комунизма . Бях част системата на Д С до 1985 г. . Тогава четях Библията , обикалях много църкви – не за да ги шпионирам, а за да получа кръщение в Святия Дух . Бях свидетел на молитви ,когато хората около мен получаваха кръщение и говореха чужди езици ,само аз не получавах. Питах Господ Исус Христос каква е причината за да не ме кръсти и мен .Една нощ Той ми се яви в съновидение , даде ми една голяма стъклена монета ,която светеше . На нея беше написано „ Не можеш да служиш и на Държавна Сигурност и на Бога !” С риск за живота си или да вляза в затвора напуснах ДС . След това получих кръщение в Святия Дух и започнах да говоря на чужди езици . Тогава Бог ми каза „ Сега те приемам за Мой син . Земна кариера няма да направиш, но си стъпил на здрава основа. Не се страхувай . От този момент Аз ще те пазя и Аз ще те ръководя !” Това беше специфично откровение за мен .Не искам да се спекулира с него и да се прилага като правило за всички .Въпреки че при напускането на ДС подписах декларация за пазене на „Държавна тайна”,не мисля че това, което ще споделя с вас е такава. А именно :
Въпросите, на които трябваше да отговарят пасторите ,агенти на ДС, и останалите ,които биваха привиквани в ДС ,бяха следните :
1.Познаваш ли лицето „Х” ?
2.Чувал ли си го да говори против БКП-Българска Комунистическа Партия ?
3.Някой от църквата да е говорил нещо против Тодор Живков ?
4.Има ли в църквата хора, които подготвят терористични актове ?
По това време много църкви и пастори имаха контакти със пастори и вярващи от „западни вражески държави” . И когато някой от тези държави посетеше България и някоя църква ,въпросите бяха :
1.Какво проповядва в църквата госта ?
2.Говори ли нещо против Партията и Държавата ?
3.Възможно ли е под мантията на религията това лице да развива терористична дейност ?
Все въпроси ,свързани с националната сигурност .
Не забравяйте, че това е БЪЛГАРСКОТО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ !
Всеки пастор ,и без да е агент на ДС, би предупредил ако е имало такава опасност ,както тогава, така и сега .
Не поставяйте тези пастори в една графа с доносниците . Те не се занимаваха с кокошкарски неща .
ПОРАЖЕНИЯТА ,КОИТО ТЕЗИ ПАСТОРИ-АГЕНТИ НА ДС, НАНЕСОХА НА ДЕЛОТО БОЖИЕ В БЪЛГАРИЯ СА Н У Л Е В И !!!

Няма нито един, който да е бил репресиран по показания на пастор !!!
А тези,които са били репресирани или са били в затвора заради вярата си, са били удостоени от Бога за това. „А те си отидоха от Синедриона, радостни, че бяха УДОСТОЕНИ да претърпят опозоряване за Исусовото име !” Деяния на апостолите 5 : 41
Пораженията ,които са нанесени на делото Божие в България, са от някои пастори, които не са пастирували по времето на комунизма , а след това.

Сигурно вече имате много въпроси към мен и всички пастори относно всичко, което прочетохте. Аз веднага ви отговарям на въпросите – ЗАБРАВЕТЕ ВСИЧКО ТОВА !!!
Перифразирам в мой стил думите на апостол Павел във Филипяни3:13-14-
Братя ,забравете това, което е било преди, и се стремете към това, което е напред . Впуснете се към прицелната точка за наградата на горното призвание от Бога в Исус Христос !!! Амин

Alex Djorgov каза...

Уважаеми пастор Добрев,

Намирам явно противоречие във вашето изказване, като посочвате първо, че Бог ви е казал, че "не може да служите на ДС и на Бога", а след това твърдите, че пасторите агенти са нанесли нулеви поражения! Уважавам, решението ви да се покорите на Господ и да излезете от ДС, но немога да се съглася, че пораженията са нулеви, когато пастори са служили на репресивна система като ДС! Още повече, че явно мнозина от тях все още не са осветлили и поели отговорност за тази част от тяхното минало. А то продължава да мирише под килима на църквата в България, която в същото време се моли за съживление! А пък Бог желае първо да изчисти църквата си от този срам и нечестие, като осветли точно това минало.

С уважение,

Александър Джоргов

Пастир каза...

Добре,пастор Янко,

Ако наистина пораженията са нулеви, защо нито една деноминация не е излязла с ясно и категорично изявление за това?

И да поискат разбирането на вярващите - просто да кажат: Сестри и братя, такова беше времето, ако имаше нещо извинявайте, не можахме да се справим по-добре, но все пак пораженията, които мислите, че нанесохме са нулеви.

Вижте колко е просто. Ще се намери ли поне един пастор или друг религиозен лидер, без значение от религията, който да го каже това открито?

Ще се намери ли религиозен водач, който да каже, че му писна от агенти на ДС във сегашната власт в България?

Моите уважения!

Анонимен каза...

Всички пастири, които са поели служението след 1990 година, са повярвали след промените и нямат нищо общо с делото преди това. Много им е лесно да говорят сега...
А повечето от пастирите, за които се казва, че са били агенти на ДС и нанесли вреда на Божието дело, вече не са между живите. Докога ще търсите "под вола теле" и не мислите ли, че църквата сега съществува, защото по време на комунизма в България е имало "недостойни" според вас пастири...?

Анонимен каза...

Също така, има нови пастири/апостоли ченгета, които са станали такива след 1989 г. Те няма да бъдат осветлени от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Надявам се, че никой не си прави илюзиите, че ДС не съществува?!

Това което се случва е, че старите чангета се заменят с нови такива!

Николай Карчев каза...

Този,който пише че последиците са били нулеви от сътрудничеството на пастири с ДС изобщо не разбира какво се е случило и какво се СЛУЧВА. А и не е чел "Изтезаван заради вярата си" на Харалан Попов.Там пише,как той самия е бил репресиран,поради доноси на вярващи.Мога и други примери да дам.Не просто,че има ПОСЛЕДСТВИЯ,ами има животи които са били отнети и сега се отнемат също под същия дух-с докладване на пастира за стъпкте на някой ,с изкопчването на информация от близки на човек, с гонение от амвона и т.н.
Та пастор Янко,имам слово за теб:"Имам това против теб,че си оставил първата си любов.И така спомни си откъде си изпаднал,покай се и върши първите си дела. Ако не ще дойда и ще вдигна Светилника ти от мястото му ако не се покаеш".

Едмонд Керян каза...

Някой скоро чел ли е 23 глава на Еремия от 1 до 4 стих. Мисля си че точно това става сега.

Анонимен каза...

Казва се пастор Петков

Скъпи братя и сестри в Господа,
далеч съм от мисълтта да осъждам някой , който е служил на ДС или в момента е такъв.
От по горните изказвания на пастор Добрев,мойте уважения от мен.ДА така е за това , което сте казали,за даването на информация на ДС за онова време,но ДС не се занимава само с тези дела!!!
ДС се интересува от ;
-Най-активните членове на църквата.
-Лица имащи авторитет в християнски среди.
-Лица,които могат да ръководят обществото и обществото го приема...
-Лица,кото са ревностни,образовани,връски ззад граница и др.
-Интересуват се от всеки лидер,ръководител и др.

Бившата ДС ,днес съществува , като НС и тя не си е оставила служителите.
-По закон никой от ДС служител , работник не може да напусне службата до края на живота си.

Днес тя работи със същата сила,мощ и т.н.
-Поради това нещо ДС е поставила пастори,дякони,служители в църквата ,както в БПЦ така и в Евангелските църкви.

-Повечето от лицата,които са били изтезавани са се отрекали от вярата и са подписали декларация , че ще бъдат първи помощници в нужда .

-След 48 година след пасторският процес много пастори влезнаха в затвора,а някои и са се разделили с живота,независимо,че Евангелските пастори и християни пишат Великотърновската конституция и е една от най-добрите,които България някога е имала.
-За да не вбесят обществото ДС е поставил свой служители,кото са били много добре обучени в духовно и пастирско служение.
-След промените 1989 година мнозина знаеки,че настъпват промени , утвърждават свойте служители на пастирските им места,някои повеждат така нареченото съживителен процес и навлизат , за това след промените се вкарват нови лица с цел отново да разгледат свободата на вярващите и да покрият останалите.
-След промените ревностните и истинските пастори бяха елиминирани , малцина са останали .
Мога с увереност да твърдя , че след 2000 година ,които са повярвали са лица без досие а преди това е съмнително.
-Истинските и до днес страдат,съсипват и са подкрепени от ДС .
-Относно духовните дарби Святия Дух не се дава на предатели не наричам никой така , но не се дава на лице ,което вреди на Божието дело.Това е едно и също,както Симон магйосника ,дай и на мене от този дар и колко струва.....
-Святият Дух е третото лице на Бога , не е само проявление говорене на езици , тъй като и църквата на сатана говори на чужди езици.
-За това нещо се изпитва.
Има едно правило , което Библята ни казва ; От сега 4 -тно ще дам вичко от себе си,каза Захей ...
-Каква е ползата да бъдат разкрити ?
-Никаква ако те не излезнат сега доброволно .
-Със сигурност вълци грабителите ще ги подържат.
-Ако възтановиш разграбеното,съсипането,ако изградиш онова което съсипа , разбирам ,но как ще стане това ,като непременно ще бъде ...... от служителите.......
Нали е така?

-Колко пастори постадаха така......
-Колко останаха без домовете си.....
-Колко загубиха живота си....
-Колко бяха интернирани......

-Някой ,които заплашват и са подкрепени от Дс казват от сега ще имаш работа със нас , заплашвайки духовните братя.....
-Такива ги познавам , но кой ще излезе , да каже истината , това оззначава да се раздели и дом , жена , семейсво , роднини , близки ,нима днес не е така......?....
-Защо крием и не се казва цялата истина на народа , а участват .

- Кой вълк ще си промени характера , ако и козината вече да си я сменил?

-Ти знаеш истината , но онези от страни не знаят !

-Така или иначе ,разкрити или неразкрити те ще работят , защото никой няма да остави някой да бъде на свобода и да загуби управлението , след това трудно се печели ........

аз съм до тук ако не е така опитайте се да го докажете !

-

Анонимен каза...

аз например , сам пастор от времето на комунизма,викан сам много пъти в дс, разпитван сам и съм бил принуден,дадавам и писменни обеснения,под заплаха.имало е поне двама офицери над главата ми.преди всяко ходене съм се молил,БОГ да ми даде какво да говоря.въпреки това , е възможно да сам казал нещо което не е трябвало...цега мислиа да искам да си отворя досието.но истината е ,4е не знам как сте бъде изтълкувано всичко.никога не сам подписвал декларация.дали е възможно, моите показания,да се сметнат за сътрудни4ество?

Анонимен каза...

От всичко казано до момента,да си спомним за притчата, в която Исус много добре ни дава идея как да постъпим!Мат.9:17;Марк.2:22;:Какво ще стане,ако наливаме ново вино в стари мехове(!?).Единствената алтернатива е да сменим МЕХОВЕТЕ!Как?Още, във Стария Завет виждаме ,че зада се служи на Господ Бог трябва да излезем от Фараоноегипетската-пирамидална система!А,за нови мехове-Бог ще промисли...

Анонимен каза...

Ако прочетеш началото на този форум,ще разбереш,че много хора завеждат дела,затова ,че не са подписвали декларация за сътрудничество с ДС,а в досието им пише че са били сътрудници.И много пастори от времето на комунизма ,ако си отворят досието,ще останат приятно изненадани,че давайки насила показания,без да са подписали декларация за сътрудничество,ги водят за агенти на ДС.И ти сигурно си в същата категория.

Иван Добрев каза...

Хора, пишете с някакви имена поне, че така е доста анонимно. Имате възможност да изберете име от лентата. Няма ограничения за това, дали сте регистрирани или не. Иначе става несериозно.

Има 50 спечелени дела от Комисията по досиетата. Това обаче не означава, че тя не прави грешки.

Ако някой пастор е изваден от картончетата, тогава той поне може да се изкаже публично, ако не реши да съди Комисията, нали. Тук става въпрос за това, пасторите да поемат отговорност не затова, дали са били или не в ДС, а да говорят по тази тема, за да няма после разочаровани вярващи.

Това е.

Etien from Sofia каза...

Един ден докарах с колата от провинцията в София един от тези известни вече пастори, служители на ДС. Имаше с нас и още един брат. Аз не го попитах нищо, но изглежда или БОг го нудеше или съвестта му не издържа и той сам взе да се обяснява. Каза нещо изумително - те били служели на Бога чрез държавна сигурност. Този човек нямаше истинско покаяние но отново служеше като пастор и дори го хвалеха някои вярващи колко много им помагал???

Идва време в което Бог ще даде истински служители, не такива по амвони, а такива,които дават живота си за Божиите хора, но от тези днес нито един не е такъв...

Анонимен каза...

Да, така е. Днешните пастори и лидери, такива всъщност няма в Библията, не дават живота си, за да страдат за името на нашият Господар и Спасител Исус Помазания, нито за Божиите хора. Защо ли? Защото е по-лесно да се говори от амвона и да се взимат парите на сираците и вдовиците, отколкото да им се помага в ежедневните нужди и да се грижат за духовната храна, тоест да им помагат да се доближават по-близо до Бога, където и да се намират. Всъщност това е работа на по-зрелите във вярата, тези, които са оставили всичко, оставили са образование, кариера, дори и собствения си живот. Ти си научил нещо от Господаря и го споделяш с другите и т.н. Има много да се говори по тази тема. За сега е това. Благоволението на нашият Господар и Спасител Исус да изобилва в живота ви.

Анонимен каза...

ako nykoy iska da uznae istinata za dosietata
neka nameri knigata na d-r p-r stefan bankov ot
dvete strani na zavesata

Анонимен каза...

Ама добре, дайте я най-сетне тази книга, пуснете я в интернет, защото се е изчерпала явно или кажете къде може да се намери.

Анонимен каза...

AMI TO KRAINO VREME E VECHE DA IZLYZAT NA SVETLO TIY PASTORI S DOSIETATA
DA SPRE NAI POSLE DA SE OPOROCHAVA BOZHIETO IME I BOZHIYTA ISTINA
SHTOM V BOZHIY DOM NI UPRAVLYVAT TAKIVA VALCI S OVCHI KOZHI KAKVO DA KAZHEM ZA UPRAVLYVASHTITE V DARZHAVATA
STRAHOTNO PETNO SA TEZI PASTORI S DOSIETA
DA SE POKAYT I DA PREDADAT VLASTA V RACETE NA ISTINSKITE LIDERI
POSLEDNO VREME E
PO CARKVITE IMA MNOGO DOSTOINI HRISTIYNI KOITO MOGAT DA ZAEMAT TEHNITE MESTA
CHAKAME ZA LIDERITE NA POSLEDNOTO VREME ISTINSKITE KOITO SHTE POVEDAT BALGARIY KAM SAZHIVLENIETO............

Публикуване на коментар



Recht und Religion in Bulgarien | Δίκαιο και θρησκεία στη Βουλγαρία | Law and religion in Bulgaria | Droit et religion en Bulgarie | Hukuk ve din Bulgaristan'da | القانون والدين في بلغاريا | Lov og religion i Bulgarien | Õigus ja religiooni Bulgaaria | Lakija uskonto Bulgariassa | Diritto e Religione in Bulgaria | 法律と宗教ブルガリア | תורה און אמונה אין בולגאַריאַ | Право и религија во Бугарија | Recht en religie in Bulgarije | Rett og religion i Bulgaria | قانون و مذهب در بلغارستان | Prawa i religii w Bułgarii | Direito e religião na Bulgária | Drept şi religie în Bulgaria | Lag och religion i Bulgarien | Права и религије у Бугарској | Právo a náboženstvo v Bulharsku | Zakon in vero v Bolgariji | Derecho y religión en Bulgaria | Právo a náboženství v Bulharsku | Закон і релігія в Болгарії | Jog és vallás Bulgáriában | Закон і рэлігія ў Балгарыі | कानून और धर्म बुल्गारिया में | חוק הדת בבולגריה | Likums un reliģija Bulgārijā | Teisės ir religijos Bulgarijoje | 法律與宗教在保加利亞 | Reg en godsdiens in Bulgarye | 法律与宗教在保加利亚 | Lög og trúarbrögð í Búlgaríu | Sheria na dini katika Bulgaria | Ligji dhe të fesë në Bullgari | Закон и религия в Болгарии |